Upptäck basket!

Basket är en populär sport men ni har kanske inte hört historien om basket?  Basket uppfanns 1861 av den kanadensiske gymnastiklärare James Naismith.  1891 uppfann James Naismith basket. James Naismith var från Kanada som ligger i Nordamerika.  James Naismith föddes 6 november 1861 och dog 28 november 1939 alltså blev han 78 år gammal och han var 30 år gammal när han uppfann basket.

 

Bildresultat för James Naismith

 

Han fick i uppdrag att hitta på en rolig lek till barnen i skolan. Han satt vid sitt skrivbord och skrev och ritade men blev inte nöjd. Han skrynklade ihop sina papper och kastade dem mot papperskorgen. Vissa hamnade i papperskorgen och andra utanför och då fick han idén –  basketen var född!

James Naismith skrev ursprungligen 13 regler om hur basketen skulle spelas. De reglerna används fortfarande idag som grund för hur regler skrivs. Basket spelas med fem spelare åt gången på plan. Varje lag måste ha 5 spelare på plan, och får ha maximum 12 spelare i matchen. Byten får ske vid avblåsning (kan ske när man ber om det). Det är vanligt att flera spelare i matchens slut har så många foul (vanligtvis 5 foul) att de inte får spela längre.

Bollen dribblas eller studsas med en hand, men man får inte göra dubbelstuds innan man kastar bollen, som passas mellan lagmedlemmar; spelarna gör mål genom att skjuta bollen (kasta med speciell teknik) uppifrån och ned genom motståndarnas korg (ring med nät som sitter fastsatt i planka på 305 centimeters höjd eller mindre höjd.

Tisdag den tjugoandra november 2016 hade vi en basketturnering med alla i årskurs 5 i Svedala. Alla skolor blev uppdelade i olika lag och sen spelades matcher. Man träffade många nya människor och blev vän med vissa. Det var roligt men man blev trött och svettig. Sen sa alla hejdå och så gick man till skolan och åt lunch.

    img_0633

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *